Om Isabella

Enda sedan den tidpunkt i livet jag fick en stark längtan efter att uttrycka mig i sång har aldrig längtan efter applåder eller berömmelse varit den stora drivkraften att få, utan den om något större.

Detta ”större” var inget jag kunde sätta ord på exakt vad det var och än förstod jag inte vart drivkraften skulle vägleda mig och exakt vad det var inom sången jag sökte. Men dem inre sinnesbilderna och känslan av att det i sången fanns en kraft och en djupare innebörd har envist och enträget fört mig vidare på sångens väg.

Jag har nu kommit till den dagen då jag börjar närma mig ett svar jag kan sätta ord på.

Isabella
Foto:

Att sången är mer än sång, en frekvens som kalibrerar och stämmer upp våra kroppar till finstämda instrument och som balanserar alla chakraelement.

När vi öppnar upp våra ”spjäll” för att låta tonen passera genom oss, likt en överton, en genomgående ton, det är då vi sammanbinder, förenar, förlöser, städar och rensar våra kroppar och sinnen. Här kan vi alltså tala om en terapeutisk verkan och som förklarar varför människor mår bra av att utöva sång.

Mina utbildningar

  • 13 års sångutbildning hos Bo Sydow (Bel Canto)
  • Vidareutbildad genom Valborg Werbeck-Svärdströms skrivna verk om sång. ” En skolningsväg för människorösten” som beskriver essensen av Essentos innehåll

Begynnelsen av mitt stora sångintresse var när jag som litet barn satt och sjöng i sångböcker tillsammans med min mamma, vi sjöng tills böckerna inte höll längre. Detta var min första sångskola. Som 7-åring började jag sen spela fiol hos Nina Balabina på Lilla Akademien. 

Jag var disträ av mig och svävade lätt iväg och var därför en prövande elev för den ryska fiollärarinnan. Det var oavsett en mycket bra lära och det var på så sätt som jag lärde mig noter, vilket har lagt grunden för mitt fortsatta musicerande.

När jag började på musikgymnasiet på Södra Latin med sånginriktning var det där jag på riktigt började förkovra mig i sång och då främst inom jazz. Vid denna tidpunkt började jag även ta privata sånglektioner hos Bo Sydow. 

Jag har även gått på Betel Musikinstitut, Skeppsholmens folkhögskolas musikutbildning och SAE Institute Stockholm – Songwriting and musicproduction. Jag har uppträtt mycket och därigenom fått stor scenvana.

Isabella
Foto: MéHiel

Bel Canto – En sångteknik utöver det vanliga

När jag började ta sånglektioner hos Bo Sydow hade jag egentligen ingen aning om hans bakgrund och än mindre om hans teknik. Sångövningarna kändes lite märkliga och annorlunda till en första början men när Bo själv sjöng för att statuera exempel rådde det inga tvivel om att detta var något utöver det vanliga. En kraftfull operaröst med en kärnklang och fyllighet, men han kunde likväl låta som en autentisk traditionell jazzsångare eller som en rocksångare med distad ton och attityd, helt utan ansträngning. Det jag alltid kände när jag gick därifrån och jag menar alltid, var en stor upprymdhet. Sångträningen hade påverkat mig så mycket mer än att bara förbättra sångtekniken. Jag kände alltid ett stort välmående i kroppen efteråt och som fick mig att börja fundera, vad gör sången med mig egentligen?

Längre fram under min sångresa dök sånglärarinnan Valborg Werbeck-Svärdström oväntat och plötsligt upp, och det var då jag började få ihop det hela.

Min drivkraft är nu att sätta ljus på denna kunskap som få idag känner till och sprida vidare vad mina lärare har lärt mig och det jag själv har fått till mig. Denna kunskaps- och visdomsportal går under namnet Essento – Essential singning.

Här paketerar jag all den samlade kunskapen jag hittills har tillskansat mig för andra att ta del av, genom olika utbildningspaket, föreläsningar, individuell undervisning m.m.

Väl mött!

Isabella